תכנית תמ"א 38 עוררה עניין רב בשנים האחרונות בישראל. התכנית מציעה לדיירים בבנייני דירות שנבנו עד לשנות ה-80 חבילת הטבות על מנת לבצע חיזוק של המבנה ולהכין אותו לקראת רעידת אדמה אפשרית. לכאורה נראית תכנית תמ"א 38 אפשרות לייצר רווח קל עבור הדיירים, על ידי מתן תמריצים ליזמים לבצע את חיזוק המבנים.
תמ"א 38 מאפשרת לדיירים להציע ליזמים אפשרות לקבל היתרי בניה שלא היו מתקבלים ללא ביצוע התכנית ובכך לממן את חיזוק הבניה ולבצע שיפוץ והרחבות לטובת הדיירים עצמם. תמ"א 38 מיועדת לחזק את המבנים נגד רעידות אדמה ולכן חלק מתנאי התכנית הם לבצע חיזוק תקני של הבניינים והכנתם למקרה של זעזוע אדמה.
אולם, על מנת שבעלי הדירות יסכימו לבצע את השיפוץ המקיף מתירה להם המדינה לקבל מהקבלנים הטבות שונות ששוות כסף רב. במסגרת תכנית תמ"א 38 יכולים בעלי הדירות ליהנות מהרחבות של הדירה שמעלה את שווי הנכס. בנוסף מחויבים הקבלנים לבצע שיפוץ חזותי של הבניין, כיוון שמדובר בבניינים ישנים יחסית, עשוי השיפוץ להיות משמעותי מאוד עבור מראה הנכס ועבור הערך שלו. תוספת נוספת שניתן לקבל במסגרת תמ"א 38 היא בניית מעלית בבניין.
ביצוע תמ"א 38 נראה על פניו כהזדמנות מצוינת לייצר רווח עבור כל הצדדים, אולם מדובר בהליך בירוקרטי לא פשוט שדורש הסכמה של רוב בעלי הדירות ועשוי להביא לחיכוכים ובעיות בין הדיירים. לכן, כאשר בוחרים ללכת למהלך של תמ"א 38 יש לבחור ביזם המתאים ביותר שמכיר היטב את העבודה בפרויקט ויוכל לבצע את העבודה באופן המוצלח והמהיר ביותר. במקרה כזה עשויה תמ"א 38 להיות רווח נקי עבור בעלי הדירות.
גיל סרברניק
SEO|simply-smart